Rádió klub: HERTZ -YU7ADY-Ada

Legyél te is rádióamatőr hallgasd az egész világot

 

Az EchoLink felépítése és működése:

 Az EchoLink alapja az internetes VoIP technológia, amely segítségével elemi állomásokat kapcsolhatunk össze. Ez az „elemi állomás” lehet akár egy meglévő rádióamatőr átjátszó is. Ezáltal ilyen EchoLink-es hívás rádiófrekvencián bármely a rendszerbe kapcsolt átjátszón kimehet a rádióamatőr kézirádiója felé, továbbá a rádióamatőr a kézikészülékéről is tud kezdeményezni EchoLink-en távolsági hívást, hiszen azt az állomást (végpontot vagy fónia átjátszót), amelyhez kapcsolódni kíván, DTMF kód segítségével meg tudja adni. A beszélgetés végével szintén egy speciális DTMF kódot beütve lebont az átjátszók közötti kapcsolat.


Az Echolink szerepe: 

Az EchoLink egyre fontosabb szerepet játszik az USA (ARES, RACES) és az Indiai óceán térségében a katasztrófa-elhárításban. Első alkalommal 2003-ban építettek olyan ideiglenes rendszert, amely egy floridai hurrikán okozta, emberáldozatokkal és óriási anyagi károkkal járó vészhelyzet felszámolásában, mentésben és humanitárius feladatok ellátásában vett részt.

Haz
ánkban talán kevésbé ismeretes, hogy a nagy időjárási természeti csapások az USA délkeleti atlanti partvidékéről, valamint Mexikói öböl térségéből indulnak és elérhetik a kanadai határt is. A rendkívüli időjárási jelenségek összeomlaszthatják a teljes infrastruktúrát, így a hírközlést és villamos energiaellátást is. 

Az EchoLink szerepvállalása ilyen esetekben nem tűnik igazán esélyesnek, hiszen az energiaellátás megszűntével leállnak a számítógépek, lemerülnek a laptopok. A rendszert ezért a következőképpen alakították ki:
A katasztrófasújtott terület peremén találhatóak működő telefonvonalak.
Ezekre a pontokra hordozható átjátszókat telepítettek EchoLink kapcsolattal, s felszabadítottak egy mögöttes konferencia szervert, külön erre a célra.
A területen elsődleges felderítést és a mentést végző rádióamatőrök kézrádiók segítségével tartották a kapcsolatot az átjátszókkal, amelyek az egész országban (világon) figyelhetővé tették a rádióforgalmat.

Az információk alapján kaptak képet a civil szervezetek, segélyközpontok, s nem kis részben a hatóságok (FEMA) és a Nemzeti Gárda a humán és az anyagi erőforrások koncentrációs igényeiről. Az elsődleges mentés, felderítés befejeztével a rendszert fokozatosan lebontották, ugyanakkor a humanitárius kommunikációt még jó ideig fenntartották, igy a hatósági kommunikáció tehermentesült e feladatok kiszolgálásától.

Az eset ismételten bebizonyította, hogy a rádióamatőr szolgálatok gyorsan, flexibilisen, újabb és újabb kisméretű, könnyen telepíthető technikával képes mozdulni, ami a hatóságokra és a militáris technikákra vonatkozóan nem igaz. Az USA vészhelyzeti rádióamatőr szolgálatok ezért szoros együttműködésben dolgoznak a hatóságokkal, s az EchoLink alkalmazásával hatékonyságuk tovább növekedett. A rádióamatőrök társadalmi megbecsülése többek között ezért is kiemelkedő az USA-ban.

Az EchoLink az USA-ban egyre inkább a rádióamatőr képzés segédeszközévé válik. Növekvő számú vizsgára készülő esetében követelik meg a felkészítők, hogy 70-100 szabályszerű nemzetközi összeköttetést naplózzon. Első lépcsőben csak kliens állomásokkal létesítenek a tanulók kapcsolatot, ez ugyan megfelel egy zárt internetes csetnek, így az elkövetett hibák nagy gondott nem okoznak. Ugyanakkor a felkészülők számára élményt jelent az idegen országok rádióamatőreivel történő kapcsolatfelvétel. A következő lépcsőben megtanulják az átjátszókon való forgalmazás technikáját és etikáját, s ez már "éles" rádiófrekvenciás amatőr munka. 

 

 

Az EchoLink története röviden: 

Az EchoLink program kifejlesztője K1RFD. A programfejlesztési munka olyan sikeres volt, hogy K1RFD-t kitüntetésben részesítette az ARRL. Természetesen a szerző és más rádióamatőr fejlesztők időszakonként frissített verzióval, illetve segédprogramokkal jelentkeznek.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Használati útmutató a rádióklubunk Linken üzemelo Echolink node-hoz

A node (Echolink kapuállomás) létrehozásának célja, hogy az átjátszó az internet felöl a világ bármely pontjáról elérhető legyen, azon a világ bármely pontjáról, bármelyik EchoLink-re kapcsolódó átjátszó és bármelyik EchoLink felhasználóval forgalmazni lehessen.

1. Az átjátszóra érkező kapcsolat más felhasználó vagy átjátszó részéről:
Ebben az esetben CONNECTED szöveg, majd a kapcsolódó állomás hívójele hallható. A bemondás után rögtön lehet forgalmazni a bejelentkező állomással. A forgalmazás közben minden periódusnál meg kell várni amíg az átjátszó megáll, mert az Echolink felöl válasz csak ezután tud érkezni! Az EchoLink rendszer üzembe helyezése után az átjátszó utánfutási ideje minimálisra lett csökkentve, így ez az idő kb. 1 másodperc, tehát nem kell sokat várni. A kapcsolat bontásakor a számítógép bemondja az éppen kijelentkező állomás hívójelét, majd a DISCONNECTED szöveget. Amennyiben a TIMEOUT szöveget halljátok, abban az esetben a kapcsolatban hiba történt, a kapcsolat nem jött létre. Ennek több oka lehet, leggyakoribb a hibásan beállított portok a routeren, rosszul beállított tűzfal, esetleg internet kapcsolati problémák, stb.

2. Az átjátszóról DTMF paranccsal kimenő irányban kezdeményezett kapcsolat:
Ebben az esetben a kapcsolatot kezdeményező felhasználónak előzetesen tudnia kell az általa hívandó állomás Echolink azonosítóját (4, 5 vagy 6 jegyű szám) vagy az állomás rövid hívószámát.
Ahhoz, hogy az átjátszó vegye a DTMF parancsot, gyakorlatilag zajmentesen kell elérni.
Nem célszerű a rádió DTMF memóriájának használata, ha nem tudjuk a hangok hosszát minimum 200ms-re állítani, köztük legalább ugyanennyi szünettel.
Az elérhető és éppen aktív node-okról (csak az átjátszókról és a link-ekről) és azok hívószámairól tájékozódni lehet a http://www.echolink.org/links.jsp weblapon.
A kapcsolat létrehozásakor, miután az átjátszó tudta értelmezni a DTMF kódokat a CONNECTING TO és a hívott állomás hívójele kerül bemondásra. A kapcsolat létrejöttekor a CONNECTED bemondás hallható. Ezután használható a kapcsolat.
A lebontáskor a hívójel, majd a DISCONNECT szöveg hallható. Amennyiben a bebillentyűzött DTMF kód nincs a listában, vagy a hívott állomás nincs bekapcsolva, akkor a NOT FOUND bemondás hallható.
Nagyon fontos, hogy a QSO befejezése után a # dtmf kóddal bontsuk a kapcsolatot, mert ellenkező esetben a kapcsolat továbbra is él. Több külföldi átjátszón használatos még az egyik típusú időkorlát, ott forgalmazás nélkül bizonyos idő eltelte után automatikusan bontja a kapcsolatot.
Amennyiben a csatlakozási kísérlet során a kód beütése után ACCES DENIED szöveg hallható, akkor a kapcsolat tiltólista miatt nem tud felépülni. 

 

Egyéb vezérlő kódok:
Az átjátszó infó szövege meghallgatható a * hanggal.
A kapcsolatok állapota lekérdezhető az A hanggal.
A kapcsolat bontható a # -el.
Minden kapcsolat bontása: # #

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 25
Heti: 9
Havi: 520
Össz.: 588 523

Látogatottság növelés
Oldal: Az EchoLink felépítése és működése
Rádió klub: HERTZ -YU7ADY-Ada - © 2008 - 2024 - hertz.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »